Selecteer een pagina

Onlangs trof ik mijn oude yoga leraar, Berry Steenbruggen. Het was toch alweer een paar jaar geleden dat we elkaar troffen. Afgesproken om samen ergens te gaan lunchen. In de zomer spreek hem, dan is hij net terug van zijn spirituele studiereis naar Bali. Zelf zegt hij dat hij zich steeds wil blijven ontwikkelen. Ook dit jaar heeft hij weer interessante goeroes ontmoet. In december gaat hij naar India. Je kunt zelfs met hem mee op reis om naast yoga ook de spirituele kant van Bali of India te ontdekken.

20130911-121743.jpg

Yoga is erg in beweging. Er zijn vele soorten yoga, Ashtanga, Vinyasa, Iyengar, Bikram en ga zo maar door. Voor iedereen wat wils. Berry Steenbruggen is, leeft en geeft Hatha yoga. Op diverse plekken in Deventer of in een kerk in Epse. Hij is trots, want hij geeft al bijna 30 jaar yoga in Deventer.

Een van de hoogte punten was toch wel het klankschalenconcert in de Lebuineskerk in Deventer een aantal jaren geleden. Veel mensen, waaronder ikzelf, waren er op afgekomen en konden zich onderdompelen in een klankenbad. Een heel bijzondere ervaring!

20130911-211011.jpg

Een aantal jaren heb ik hatha yoga bij Berry gevolgd. Tegenwoordig beoefen ik minder yoga, binnenkort ga ik weer lessen volgen. Het fijne aan Hatha yoga vind ik het zoeken naar en vinden van de balans tussen lichaam en geest. We zitten veel in ons hoofd en met de oefeningen (asanas) kom je in ontspanning, je laat de spanning los uit je spieren. Vooral erg prettig als je de hele dag achter je computer zit, vaste schouders, stijve nek, en spierspanning hebt opgebouwd. Laat het los hoor je dan.

20130911-122104.jpg

Tijdens de anderhalf uur les bij de meditatie hoor je de zachte, bijna monotone stem (meditatiestem) van Berry: ‘ga met je ademhaling naar je buik en je gedachten dwalen af, ontspan.’ Een fijne mantra op de achtergrond helpt om je te ontspannen. Daarna doen we een aantal asanas, elke les weer anders. Ik merkte dat de oefeningen elke week op het juiste moment kwamen. Precies wat je op dat moment nodig had. Er waren ook andere cursisten die hetzelfde ervoeren. Een voorbeeld, ik had een week veel achter de computer gezeten, en hoofdpijn (door spanning vanuit de nek) en zonder dat Berry dat wist, kregen we een meditatie en oefeningen die juist die nekspanning wegnamen. Bijzonder vond ik dat altijd. Het is net of het universum het wist of zo. 20130911-122116.jpg

Yoga is fijn om te doen, je activeert je lichaam en je ontspant je geest. Het najaar komt er weer aan, donkere dagen, drukte op het werk (bij mij is topdrukte in het najaar), stress, deadlines, en dan is het zo fijn om de rust in je lichaam en geest te bewaren met meditatie en yoga!

Op yogaberry.nl vind je alle informatie over Hatha yoga, lessen, locaties, investering, reizen en reisverslagen.

Groetjes van Berry Steenbruggen en Saskia van Ommen