[fusion_text]

Een leuk woensdagmiddag do-it-yourself of met je kinderen klusje. Zelf notenmelk maken. Prima om een paar dagen in de koelkast te bewaren. En weet je wat nou zo leuk is je kunt meerdere soorten maken. Stel je dochter houdt van amandelen of cashewnoten en jij houdt van amandelen, zonnebloempitten en pompoenpitten, dat kan gewoon.

Dit heb je nodig voor 1 liter:
2 theeglazen met noten, zaden en pitten naar keuze
3 theeglazen vol met (het liefst) gefilterd water
een kaasdoek of super schone dunne theedoek
een glazen afsluitbare liter fles
een trechter
een keukenmachine

Zo maak je het: 
Week je noten, zaden en pitten één nacht in voldoende water. Het hoeft niet. De enzymremmers die in noten zitten, bemoeilijken de spijsvertering en door het weken worden deze los gemaakt.

De volgende ochtend spoel je de notenmix af en doe alleen de noten in de keukenmachine. Voeg daar 3 theeglazen gefilterd water bij en draaien maar. De noten worden echt fijn gemalen en je ziet al mylk ontstaan. Is alles fijn gemalen zet dan de machine stop.
Ondertussen zet je een fles klaar met de trechter en de opengevouwen kaasdoek in de trechter.

Giet de notenmelk langzaam in de kaasdoek/trechter. Om het makkelijker te maken kun je de kaasdoek ook over een grote schaal doen. Dan giet je de mylk vandaar uit in de fles. Dit gaat wel sneller.

Let op: gooi de pulp (dat wat overblijft) niet weg. ‘Wring’ de mylk er goed uit en bewaar de pulp in de diepvries. Hiervan kun je weer koekjes maken of een pizzabodem.

Heb jij wel eens notenmylk gemaakt? Welke noten deed jij er in?

[/fusion_text]