Vandaag wil ik het met je hebben over: het hebben van aandoeningen, problemen, kwaaltjes en klachten in je cyclus.

Wat is jouw verhaal? Ik¬†snap als geen ander, dat je dat niet zo maar je verhaal gaat delen met een wild vreemde. Maar weet dat ik naar je verhaal wil luisteren. Ook als je twijfelt!! Je kunt mij altijd een berichtje mailen. Goed, dit even terzijde. ūüôā

Vorige week heb ik besloten om een boek te gaan schrijven over “Hoe overleef ik mijn menstruatie?”. Eerst alleen een PDF bestand, dat je kunt downloaden vanaf mijn website, maar later in de week heb ik besloten dat het een echt boek gaat worden. Zo eentje die je kunt vast houden en met ISBN nummer. Whoaa! Spannend!

Voor mijn boek heb ik een oproep gedaan aan vrouwen wat haar ervaring is met haar menstruatie. En ik kan je vertellen dat ik met kippenvel de ervaringen gelezen heb. De ene vrouw heeft er absoluut geen last van, of geen problemen mee (gehad), een aantal andere vrouwen zijn al jaren aan de pil of spiraal en menstrueren niet meer.

Een nog groter aantal vrouwen heeft¬†een bijzondere en zeer indrukwekkende ervaring met haar menstruatie. Dat ook vaak al van jongs af aan is gestart en waar ze nu nog steeds mee worstelen. Ik ben ook zo’n vrouw, eigenlijk ik was ook deze vrouw.

“Waarom hebben we geen knopje gekregen, na het krijgen van kinderen, wanneer je¬†geen kinderwens hebt of geen kinderen hebt, zodat we onze menstruatie uit kunnen zetten?” ¬†

Veel vrouwen hebben problemen met haar cyclus. En dan bedoel ik niet alleen tijdens de menstruatie. Deze problemen hebben zoveel effect op je, je relatie, je leven, je kinderen, kortom dit werkt door in alles waar je mee bezig bent.

Het is een enorme zoektocht om de problemen, klachten en aandoeningen die je hebt op te lossen. De huisarts heeft goede wil, maar heeft de knowhow niet, hij/zij weet niet wat de oplossing kan zijn. Aan de pil, hormoontherapie, een operatie een doorverwijzing naar de gynaecoloog. Alles wordt in het werk gesteld om je te helpen.

Je bent op een punt gekomen dat je alles wilt aanpakken om jouw problemen op te lossen, toch?

Gelukkig krijgen wij vrouwen allemaal, wereldwijd, bijval als het gaat om onze menstruatie en de daarbij behorende klachten en aandoeningen.

De meest voorkomende aandoeningen zijn:

* PMS: premenstrueel syndroom

* PCOS: Polycysteus Ovarium  Syndroom

* Endometriose

De meeste klachten zijn:

* constante vermoeidheid

* slecht slapen

* moeilijk kunnen afvallen of aankomen

* drang naar suiker

* angstige, depressieve gedachten

* migraine

* buik- en rugpijn

* acne

* samentrekkingen van je baarmoeder (alsof je weeen hebt)

* geen zin om te vrijen

* niet of moeilijk zwanger kunnen raken

* om er maar eens een aantal te noemen

“Ik dacht dat ik doodging, toen ik die enorme bloedklont zag…”¬†

Het is ook nog eens zo dat vrouwen, niet 1 van deze klachten heeft, maar 2, 3 of nog meer tegelijk. En in combinatie met een aandoening.

Vrouwen hebben hun leven helemaal ingericht rondom de klachten en weten niet meer hoe het voelt of hoe het om te leven zonder klachten. Tot dat de klachten zo erg worden dat ze helemaal niet meer mee kunnen doen met het leven dat voor de deur staat.

Het is tijd om dit aan te pakken, ladies!! Al is het niet voor jou, dan is het wel voor jouw omgeving, je gezin, voor je dochter.

De reden waarom ik dit doe is voor mijzelf en vooral voor mijn dochter. Zij is nu 7. Ik weet nog dat mijn moeder, vroeger, geregeld in bed lag met buikpijn, migraine en wat nog niet meer. Ik dacht dat het normaal was om pijn te hebben, het zal er wel bij horen.

Gelukkig weet ik dat dat niet zo is!! Dit is omkeerbaar. Ik zou het niet kunnen verkroppen dat mijn dochter straks als vrouw in de kreukels (zo noem ik dat) ligt met pijnen, krampen en migraine en zich geen raad weet wat ze zou kunnen doen. En van ellende maar aan de pil gaat en helemaal vervreemd van haar lichaam en leven.

Het is tijd voor actie! 

Groetjes, Saskia