Kijk onze maandelijkse cyclus en menstruatie gaat niet alleen over PMS of andere klachten. Het is veel meer dan dat. Onze cyclus bestaat uit een vier-fasen-serie en elke fase heeft een andere kracht, een andere werking en een andere benadering.

Zo zit tijdens je ovulatie je haar fantastisch en je huid straalt. Zonder dat je er erg in hebt. Weet je waarom? Omdat dit de fase is waarop onze cyclus en ons lichaam zegt: “Nu is het tijd voor de voortplanting, dame, je gaat opzoek naar een man, (of indien je al een man hebt) je bent ontvankelijk voor je partner. Je lichaam wordt zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt dat je als het ware gespot kunt worden door het andere geslacht.” Let er maar eens op. Je hebt meer zin in seks tijdens de ovulatie fase. Misschien heb je wel eens het gevoel dat iedereen naar je zit te kijken als je door de stad loopt of op je werk door de gang wandelt. Zit je dan in je ovulatie fase?

Zo is er nog veel meer te vertellen over de hele vier-fasen-serie. Daar komt dan ook nog voeding, eten, ontspanning en beweging bij. Daarover volgende week meer.

Gisteren vond ik deze video: ‘First Moon Party’ online. Zie hieronder. Ik moest er erg om lachen. Dit is natuurlijk een Amerikaans filmpje. Het zou ook heel goed in Nederland kunnen plaatsvinden, wellicht gebeurt dat allang. Wel ben ik reuze benieuwd hoe jij jouw eerste keer, menstrueren of ongesteld zijn, ervaren hebt.

Weet jij nog hoe jou eerste keer was dat je ongesteld werd? Hoe reageerde jouw moeder? Blij en kwam met een taart aanzetten? Of was het echt totaal anders?  Toch een First Moon Party? Zou je dit met mij willen delen? Mag anoniem natuurlijk.

Waarom vraag ik dit zo direct op de vrouw af? Het boek dat ik aan het schrijven ben “Hoe overleef ik mijn menstruatie?” schrijf ik voor alle jonge meiden die nog ongesteld moeten worden, zoals mijn dochter (dat duurt nog een aantal jaren) en voor alle vrouwen en moeders.

Een boek vol informatie wat menstruatie is, wat de maandelijkse cyclus inhoudt, welke krachten je wanneer het beste kunt inzetten, welke fasen er zijn en wat je kunt eten om cyclus gezond te houden en te optimaliseren en nog veel meer. Elke dag is anders in het leven van een vrouw. De hormonen spelen hierin een immense rol.

Ikzelf kan mij niet meer herinneren of mijn moeder er iets over verteld heeft, volgens mij niet. Mijn eerste menstruatie kwam op een moment waarvan je zegt, niet handig. Ik was 12 jaar en zat achter in de auto van de ouders van een klasgenootje. We waren op weg naar een week schoolkamp. Mijn moeder maakte destijds, hoe lang is het nu geleden, 33 jaar geleden, mijn kleren zelf. Ik weet gewoon ook nog welke outfit ik droeg. Het was een legergroene kleur broek, zelfgemaakt en een geruite blouse, ook zelf gemaakt. Oke, die ochtend rommelde mijn buik al, buikpijn, niet heel erg, maar ik weet nog dat het ongemakkelijk voelde en ik kende dit gevoel niet. Een paar uur later zaten we achter in de auto’s om naar schoolkamp te gaan. Mijn buik was ineens dikker geworden, kreeg de knoop maar moeilijk dicht toen ik ‘m aandeed. En pats… de knoop vloog eraf terwijl ik achter in de auto zit. Wel heel gek vond ik. Buikkrampen werden toen heviger. Maar goed nog steeds achter in de auto. Ik zei niets.

Aangekomen in het kamp rende ik naar de wc en jawel het werd mij al snel duidelijk. Onderbroek rood en een beetje doorgelekt in mijn legergroene zelfgemaakte broek. En nu??? Ik had niks bij mij, in de zin van maandverband of iets dergelijks. Laat staan wanneer moest ik dan een schone onderbroek aandoen, want er was helemaal geen tijd om te niksen, we gingen direct aan de slag met de activiteiten van het schoolkamp. Dat voelde voor mij heel raar, dat weet ik nog. Mijn vriendin Joyce menstrueerde al en haar had ik gevraagd of zij maandverband bij zich had. Gelukkig had ze dat bij zich en deed als 12 jarig meisje een maandverband in mijn bloederige onderbroek en ging daarna op in de activiteiten van het schoolkamp.

Als ik er nu over nadenk dan voel ik toch iets van een moment van eenzaamheid. Ik had niet het gevoel dat ik dit mijn leraar kon bespreken, weet niet meer of er ook een lerares bij was, vast wel, maar die kende ik niet goed genoeg om dit aan haar te vertellen. Volgens mij heeft mijn vriendin dat destijds voor mij gedaan, om haar om maandverband te vragen.

Mijn boek schrijf ik voor al die meisjes, vrouwen en moeders ook om je kennis te laten maken met je menstruatie, wat er in je lichaam gebeurt en dat je als jonge vrouw ook weet wat je zelf kunt doen, welke mogelijkheden er zijn, kortom bespreekbaar maken om er voor te zorgen dat er geen vrouwen zich eenzaam hoeven te voelen, dat zij zich gehoord voelen en de vrijheid hebben om hier gewoon over te kunnen praten, zonder schaamte.

Groetjes, Saskia