Selecteer een pagina

een tip & een oefening

De vakantie staat voor de deur en dan mogen we ons ‘verplicht’ ontspannen. Is de vakantie wel ontspannen? Of gaan we compleet gestrest op vakantie. Vaak gaan we gespannen op vakantie. Jammer eigenlijk. Het mooie is dat Sara, mijn dochter, al een aantal weken voor dat wij met vakantie gaan, zomervakantie krijgt. En wanneer zij vakantie heeft kom ik ook in een soort van vakantie gevoel. Herken jij dat ook?

Een tip: een aantal weken vóór je met vakantie gaat, ontspan je 2x een half uur per dag. Het eerste half uur op de dag en het tweede half uur vlak voor je naar bed gaat. Ga tussen de middag een half uurtje wandelen, en begin op tijd (weken van te voren) met het maken van een overdracht voor je collega’s en je mailbox te legen, plan de campagne noem ik het. Start ook op tijd met voorbereiden voor vakantiespulletjes, maak een checklist (die je elke vakantie kunt gebruiken) en je komt vanzelf in de vakantiemodus.

Een oefening: Je gaat op je bed zitten, de kids liggen al in bed of zijn die avond iets voor zichzelf aan het doen. Wiebel goed heen en weer zodat je ECHT lekker en comfortabel zit. Misschien is je bed niet de juiste plek of zit je liever op de grond, doen. Of met mooi weer ga je lekker ergens aan het water zitten. 

Ga comfortabel zitten. Adem in door je neus en blaas uit door je mond. Maak geluid tijdens het uitblazen, niemand die je ziet of hoort. Doe deze ademhaling 3x achter elkaar.

Breng nu je armen boven je hoofd bij een inademing. Maak je lang adem in en blaas uit en breng je armen en schouders naar beneden. Doe dit ook 3x. Leg je handen in je schoot.

Sluit nu je ogen en ga in gedachten naar je voeten en dan langzaam naar je kuiten bovenbenen, billen, buik, borst en armen. Span nu alle spieren in je gezicht aan, houvast (1, 2, 3) en laat los. Ontspan. Dwalen je gedachten af naar wat je allemaal nog moet doen, boodschappenbriefjes etcetera geeft niks, het mag er zijn, ga weer terug naar je ademhaling. Leg anders een notitieblokje en pen naast je neer, maar ga weer terug naar de oefening. Zo kom je sneller in de ontspanning voor als je echt met vakantie gaat.

Succes en fijne vakantie!

Groetjes, Saskia