Selecteer een pagina

Onlangs werd mij geadviseerd om naast kokosolie ook ghee, geklaarde boter, toe te voegen aan mijn voeding. Ghee is een ander soort gezond vet en afwisseling in gebruik van gezonde vetten is een geweldige toevoeging op je gezondheid. Zelfs als je lactose intolerant bent kun je ghee gebruiken. Ghee is boter waaruit de eiwitten en zouten zijn verwijderd. Kokosolie, olijfolie (alleen voor salades of toe te voegen aan je eten, beslist niet in bakken of braden) en ghee zijn gezonde vetten die je lichaam nodig heeft.

IMG_0678

Wat is ghee?

Ghee is geklaarde boter, of te wel boter waaruit de eiwitten en zouten zijn verwijderd. Ghee wordt al eeuwen gebruikt in India en is een belangrijk ingrediënt in de Ayurvedische keuken. Het is hoog te verhitten en dus prima te gebruiken om in te bakken, braden of te frituren.

Ghee is zuiver en zacht van smaak. Het wordt vaak gebruikt ter bevordering van een gezonde eetlust. Het bevat vele essentiële en makkelijk te verteren korte keten vetzuren en vitaminen A, D, E & K.

Ghee heeft een hoog rook- of verbrandpunt wat betekent ook dat bij hoge verhitting (bakken en braden) er geen schadelijke vrije radicalen vrijkomen. Dit heeft kokosolie ook.

Ghee is geschikt voor mensen die gevoelig zijn voor lactose doordat de eiwitten en zouten verwijderd zijn. Ghee kan langdurig opgeslagen worden zonder koeling, op voorwaarde dat het wordt bewaard in een luchtdichte container om oxidatie te voorkomen.

Ghee heeft vele voordelen en kokosolie ook. Kokosolie wordt ook al sinds mensen heugenis gebruikt en het is plantaardig. Lees hier het artikel dat ik al eens eerder plaatste over de vele voordelen van Kokos(olie). Ghee is een dierlijk vet. Erg smaakvol en het versterkt de smaak van kruiden en specerijen. Daarbij heeft kokosolie een kokossmaak (je kunt ontgeurde kokosolie krijgen), vind ik zelf heel lekker, maar niet iedereen bij ons in huis, en ghee wel. Mijn advies, gebruik beide vetten en als je meer zin hebt in een boterachtige smaak, ga dan voor ghee! 

IMG_0679

Zelf maken

Benodigdheden: 
Echte grasboter (1 pakje) (verkrijgbaar bij de Ekoplaza, Marqt of Natuurwinkel), een steelpannetje, een lepel en een kaasdoek of een zeer fijnmazige zeef.

De verse boter doet je in het steelpannetje op zet je heel zachtjes op het vuur. Verhit de boter langzaam. De boter gaat borrelen en er ontstaat een wittige schuimlaagje. Dit schuimlaagje is bezinksel van caseïne en zouten dit verwijder je met een lepel en daarna doe je het in een kaasdoek (of zelfs in een koffiefilter).
Wat je overhoudt is geklaarde boter, ghee. Dit doe je in een potje en kun je heel lang bewaren. Geen zin om zelf te maken, bij de Natuurwinkel of Ekoplaza is er hele goede biologische ghee verkrijgbaar.

IMG_0684

Gebruik jij wel eens ghee?

Groetjes Saskia van Ommen