Vrouwen zijn een aantal dagen per maand gedurende zo’n 33 jaar lang, en dan heb ik de zwangerschappen niet meegerekend, ongesteld. 33 jaar gemiddeld, elke maand weer. Dat betekent dat je als vrouw zo om en nabij 400 tot 450 keer een menstruatie hebt.

 

Hoe hou je het droog of liever gezegd, hoe vang jij je menstruatiebloed op?

 

Ga je voor tampons, maandverband, herbruikbare pads, inlegkruisjes (voldoen meestal niet) of een menstruatiecup? Oh en dan heb je ook nog maandverband met een lekker geurtje, zonder geurtjes, met vleugels, zonder vleugels, extra lang of megagroot, superdun tot gevormd naar jouw onderkant (zeggen ze).

Ik stond laatst weer eens voor een maandverband/tampon/inlegkruisjes schap in een drogist, soms hoef je alleen maar op de chemische geur af te gaan om het schap te vinden. De keuze die vrouwen, meisjes hebben is enorm. Het belangrijkste is, waar ga jij voor? Wat vind jij belangrijk? Natuurlijk dat je niet doorlekt, niemand maar ook iets ruikt, gemak (kan ik het makkelijk gebruiken).

Let jij op wat jij in je vagina stopt of er tegen aan legt? Veel vrouwen doen dat niet, er staan vaak ook geen ingrediĆ«ntenlijst op de verpakking. In de meeste menstruatieproducten zitten stofjes die niets voor jou doen, maar juist het tegenovergestelde. Zoals bijvoorbeeld plastic, zo’n dun plastic laagje vaak met een geurtje dat op een maandverband zit, zit vol chemische stofjes, waar je ontzettende jeuk van kunt krijgen, kortom je schaamlippen staan als het ware in brand, rood, vurig en het jeukt.

De ene tampon is de andere niet. Ook hier zitten weer stofjes in om zo absorberend mogelijk te zijn. Want ja dat is wat we willen. Eigenlijk willen we zo min mogelijk verwisselen, zo lang mogelijk dragen en zo min mogelijk ‘last’ er van hebben. Alsof de menstruatie een last is voor ons vrouwen. Nou daar ga ik je van alles over vertellen dat de menstruatie en de cyclus niet een last is!

Gelukkig zijn er inmiddels meerdere merken op de markt die menstruatieproducten aanbieden die geen chemische stofjes bevatten en lief zijn voor je schaamlippen, vagina en dus voor jou. Katoen is eigenlijk het toverwoord in deze. En van natuur rubber de menstruatiecup.

De menstruatiecup brengt vele voordelen met zich mee. Zo is deze meerdere malen te gebruiken, in tegenstelling tot tampons of maandverband, die gebruik je eenmalig en is een belasting voor het milieu (zeker als je bedenkt hoeveel maandverband en tampons je gebruikt per menstruatie) en de menstruatiecup neemt geen vocht op, dus de binnenkant van de vagina is niet droog, zoals na gebruik van een tampon.

Het inbrengen van de menstruatiecup vergt wat oefening en kunst en vliegwerk. En dit is wat mij tegenhoudt om het te proberen. De meeste vrouwen waarvan ik weet dat zij een menstruatiecup gebruiken zeggen inderdaad het is even wennen en oefenen in het begin maar daarna is het echt super prettig om te gebruiken.

Kortom gebruik het liefst maandverband, tampons, inlegkruisjes die voornamelijk uit katoen bestaan. Merken zoals Yoni (Etos), Sanature (Kruidvat), Natracare (Ekoplaza). Voor minder verspilling en een beter milieu gebruik dan een menstruatiecup van natuurrubber of wasbaar maandverband. Kijk eens op cute cotton website (en nee, ik heb geen aandelen).

Heb je vragen, stel ze mij gerust onder dit bericht of stuur mij een mail naar info@saskiavanommen.nl.

 

Groetjes, Saskia